Harry Potter - Opas perheille
Harry Potter -kirjat ja elokuvat kertovat tavallisesta, Harry-nimisestä pojasta, jonka elämä mullistuu, kun hän 11-vuotiaana saa tietää olevansa velho. Jokainen kirja, ja kahta viimeistä elokuvaa lukuun ottamatta myös elokuva, edistää Harryn tarinaa yhden kouluvuoden verran.
Genreltään Harry Potter -elokuvat ovat fantasiaseikkailua, joka sijoittuu oman todellisuutemme rinnalla salassa toimivaan velhojen ja noitien maailmaan. Elokuvissa nähdään taikuutta ja ihmeellisiä otuksia, mutta myös perinteistä hyvän ja pahan kamppailua. Keskeisimpänä teemana toimii valtaan pyrkivä pahuus, joka haluaa alistaa alempiarvoisina pitämänsä ihmiset.
Näiden teemojen ohella elokuvat käsittelevät teini-ikään liittyviä pulmia kuten ihastumista, koulukiusaamista ja ystävyyssuhteiden kupruja.
Elokuvien tunnelma on ajoittain hyvinkin synkkä ja pahaenteinen. Kuolema ja sen uhka ovat jatkuvasti läsnä, sillä Harry on menettänyt omat vanhempansa vauvana, ja matkan varrella myös lukuisia muita hänelle tärkeitä tai muuten läheisiä ihmisiä kuolee. Tunnelmaa keventävät kuitenkin mielenkiintoiset taikaotukset ja henkilöhahmot, joista paljastuu myös komediallisia piirteitä.
Harry Potter -elokuvat kasvavat lapsen mukana
Kaikki Harry Potter -elokuvat ovat saaneet Suomessa ikärajan 12 (kriteereinä ahdistus ja väkivalta). Tarinoissa nähdään ensimmäisestä elokuvasta lähtien pelottavia otuksia ja kauhuelementtejä, jotka synkkenevät elokuvasarjan edetessä.
Elokuvista kaksi ensimmäistä (Viisasten kivi ja Salaisuuksien kammio) ovat keskushahmojen iänkin takia enemmän lapsikatsojille suunnattuja. Niiden kohdalla voi harkinnan mukaan soveltaa ikärajajoustoa ja katsoa elokuvat yhdessä vanhempien kanssa jo 10-11-vuotiaana. Kauhuelementteinä nähdään muun muassa valtavia hämähäkkejä, jättimäinen myrkkykäärme, kolmipäinen koira ja verellä kirjoitettuja viestejä. Aina onkin otettava huomioon lapsen oma temperamentti, sillä joillekin tällaiset elementit saattavat olla liian pelottavia. Tarina on kuitenkin selkeä ja suoraviivainen ja henkilöhahmot yksiulotteisempia verrattuna kolmanteen elokuvaan (Azkabanin vanki), joka toimii tietynlaisena taitekohtana kohti kypsempää otetta elokuvasarjassa.
Azkabanin vangissa kertomus muuttuu monitahoisemmaksi, minkä vuoksi ikärajaa nuorempien katsojien voi olla hankala ymmärtää kaikkia sen sisältöjä. Pois karistetaan myös lastenelokuvamainen visuaalinen ote.
Neljännessä elokuvassa (Liekehtivä pikari) nähdään ensimmäinen varsinainen keskeisen hahmon kuolema, ja sen jälkeen jokaisessa elokuvassa kuoleekin vähintään yksi tarinalle tärkeä hahmo. Tämä synnyttää elokuviin surumielisen vivahteen, sillä katsojalle muodostuu hahmoihin ajan mittaan helposti yhteys.
Elokuvasarja päättyy todelliseen sotaan hyvän ja pahan välillä. Tämä taistelu alkaa konkretisoitua viidennessä elokuvassa (Feeniksin kilta), jossa pahan lordi Voldemortin armeija alkaa järjestäytyä. Kuudennessa (Puoliverinen prinssi) ja seitsemännessä (Kuoleman varjelukset, osa 1) elokuvassa tulevaa sotaa pohjustetaan ja tarinan intensiivisyys kasvaa. Kahdeksannessa elokuvassa (Kuoleman varjelukset, osa 2) tutut maisemat muuttuvat todelliseksi sotatantereeksi, jossa aseina toimivat taikasauvat ja monenlaiset loitsut ja kiroukset.
Harry Potter -elokuvat toimivat erinomaisesti 12-vuotiaista eteenpäin koko perheen yhteisinä seikkailuelokuvina, jotka on mielenkiintoista katsoa kokonaisuutena. Elokuva kerrallaan kasvavat lapsihahmot tarjoavat viehättävän jatkumon, ja isommille katsojille tarjolla on nuorten lisäksi kiinnostavia aikuishahmoja sekä monitasoinen tarinakokonaisuus.
Potter-universumia on laajennettu myös uudeksi elokuvasarjaksi (Ihmeotukset), joka sijoittuu alkuperäisiä romaaneita ja elokuvia edeltävään aikaan. Elokuvien lisäksi Harry Potter -sisältöä on tarjolla esimerkiksi pelien ja tietokirjojen muodossa. Alkuperäinen kirjasarja on periaatteessa lastenkirjallisuutta, mutta se, kuten muukaan Potter-sisältö, ei ole automaattisesti lapsille suunnattua; pääasia on, että velhomaailma kiinnostaa.
Tutustu kaikkiin Harry Potter -elokuviin Media-avaimen arvioiden avulla!
Katsokaa elokuvat yhdessä ja keskustelkaa näkemästänne
- Millä tavalla elokuva eroaa alkuperäisteoksesta? Mitkä eroavaisuuksista ovat mielestäsi hyviä, mitkä huonoja? Jäitkö kaipaamaan jotain kirjan aihetta, joka puuttui elokuvasta?
- Minkä ikäiselle suosittelisit elokuvaa? Perustele.
- Millä tavalla elokuvan kauhuelementit vaikuttivat sinuun? Oliko elokuvassa jotain, mikä pelotti liikaa tai jotain, mitä jäit miettimään pitkäksi aikaa elokuvan jälkeen?
- Mitä myönteisiä viestejä löydät elokuvasta? Millaisia ajatuksia sinulle herää? Ruokkiiko elokuva mielikuvitustasi?
- Elokuvan ystävykset tekevät keskenään paljon yhteistyötä. Millaisia esimerkkejä toimivasta yhteistyöstä löydät elokuvasta?
- Entä millaista vuorovaikutusta eri hahmojen välillä on? Miten esimerkiksi nuorten keskinäinen vuorovaikutus eroaa nuorten ja aikuisten välisestä kommunikaatiosta?
- Millä tavoin elokuvasarjan keskeiset hahmot Harry, Ron ja Hermione kasvavat tarinan aikana? Mitä he oppivat esimerkiksi omasta itsestään, ystävyydestä tai hyvästä ja pahasta?
- Purkuideoita löydät myös jokaisen Potter-elokuvan arviosta Media-avaimessa.
Helinä Laajalahti
Harry Potter ja ikärajat
Harry Potter -kirjasarjalla ei ole ikärajoja, kuten ei kirjoilla yleensäkään. Kirjan pohjalta tehdyt elokuvat ovat saaneet ikärajan 12, perusteena elokuvien ahdistava sisältö ja väkivalta. Kirjasarjan ensimmäisistä osista voivat nauttia jo hyvinkin nuoret lukijat, ja halu myös Potter-filmatisointien pariin voi olla kova.
Harry Potter tarjoaa lukijalle ja katsojalle unohtumattoman seikkailun kehyksissä muun muassa erinomaisia roolimalleja, monitahoisia ystävyyden kuvauksia ja kutkuttavaa komiikkaa. Toisaalta J.K. Rowlingin luomassa taikamaailmassa elävät lapset ja nuoret kohtaavat muun muassa kidutusta, kuritusväkivaltaa, mielenhallintaa ja alituista kuoleman uhkaa. Ei ole helppo määritellä yksioikoisesti, minkä ikäiselle teokset sopivat.
Kuvaohjelmalain mukaan elokuvien ikärajoista voidaan joustaa 1-3 vuotta, joten jo 9-vuotiaat voivat harkinnan mukaan katsoa Harry Potter -elokuvia yhdessä aikuisen kanssa. Ikäjoustoa ei kuitenkaan koskaan kannata käyttää automaattisesti, vaan aina tapauskohtaisesti.
Potter-elokuvat voivat toki olla turvallisempia sellaiselle, jolle kirjat jo ovat tuttuja, sillä tiedossa on edes suunnilleen, mitä on odotettavissa. Siitä huolimatta audiovisuaalinen esitys hurjasta tilanteesta voi olla kirjan kappaletta intensiivisempi kokemus, jonka aikana psyykkinen suojautuminen ei ole samalla tavalla mahdollista. Kirjaa luettaessa lapsi kuvittelee pelottavat ja vaikeaselkoiset asiat omista lähtökohdistaan käsin. Elokuvassa sama asia voidaan esittää muodossa, joka on liikaa lapsen psyykelle.
Samaan tapaan kuin Potter-kirjat toimivat aluksi parhaiten yhteisenä ääneenlukuhetkenä, on Potter-elokuvat hyvä katsoa yhdessä lapsen kanssa etenkin silloin, kun ikärajasta päätetään joustaa.
Heli Metsätähti
© Koulukino 2025