Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
Elokuvan synopsis
Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä kertoo tarinan nuoresta Coriolanuksesta (Tom Blyth), joka on ennen niin mahtavan Snow-suvun viimeinen toivo. Koko suku on menettänyt suosionsa sodan jälkeisessä Capitolissa ja Snow’n toimeentulo on vaarassa. Vastoin hänen tahtoaan hänet määrätään köyhtyneen Vyöhyke 12:sta tribuutin, Lucy Gray Bairdin (Rachel Zegler), ohjaajaksi. Kun Lucy Grayn viehätysvoima lumoaa Panemin, näkee Snow mahdollisuuden muuttaa heidän kummankin kohtaloa. Kunnianhimonsa ajamana Snow liittoutuu Lucy Grayn kanssa kääntääkseen onnen heidän puolelleen. Snow joutuu taistelemaan myös itseään vastaan, niin hyvän kuin pahan puolesta. Snow aloittaa kilpajuoksun aikaa vastaan selviytyäkseen ja selvittääkseen, onko hän pohjimmiltaan laululintu vai käärme. (Lähde: Nordisk Film)
Tietoa kasvattajalle
Aiempien Nälkäpeli-elokuvien tyylille uskollisesti sarjan esiosana toimiva Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä on teemoiltaan erittäin synkkä, eikä sitä siksi voi suositella kuin sellaisille teini-ikäisille, jotka jo pystyvät käsittelemään ajatusta kuolemasta ja sodankäynnin julmuudesta. Suzanne Collinsin romaaneissaan luomissa tarinoissahan Nälkäpeli on spektaakkeli, missä teini-ikäiset nuoret laitetaan taistelemaan toisiaan vastaan kunnes yksi on enää jäljellä. Peli on kehitetty pitämään kurissa kapinahenkeä ja ehkäisemään sotaa.
Balladi laululinnuista ja käärmeistä on osa Nälkäpeli-tarinoiden kokonaisuutta, mutta koska se on esiosa, ei aiempien elokuvien tarvitse olla tuttuja. Tarinan maailmaan pääsee paremmin sisälle, mikäli aiemmat elokuvat on katsottu, mutta tämä ei ole pakollista tarinan seuraamisen kannalta. Uutena mukaan tulevana katsomisen voikin hyvin aloittaa tästä elokuvasta ja edetä vasta sen jälkeen Jennifer Lawrencen tähdittämään elokuvanelikkoon, joiden tapahtuma-aika on 64 vuotta myöhemmin.
Elokuva on synkkä eikä siinä ole mukana keventävää huumoria. Tappo- ja teloituskohtaukset ovat 12 vuoden ikärajasta huolimatta raakoja, vaikka paljon jätetäänkin katsojan oman mielikuvituksen varaan.
Elokuvan keskeisiksi aiheiksi nousevat yhteiskunnallinen eriarvoisuus ja sitä ylläpitävät valtarakenteet. Tarinan hahmoista ei yksikään ole mustavalkoisen hyvä tai paha, vaan epäluottamuksen ilmapiirissä kaikki toimivat pääasiassa omaa etuaan ajaen. Elokuva myös pyrkii muistuttamaan, ettei julminkaan tyranni ole välttämällä alkujaan paha ihminen.
Mielenkiintoisena lisänä tarinassa nähdään tosi-tv-formaatin kehittyminen ja se, kuinka medialla voidaan manipuloida katsojaa.
Keskustelun tueksi
- Millainen ihminen Coriolanus Snow on? Miksi hänestä tuli myöhempien elokuvien julma tyranni? Vertaile nuorta ja vanhempaa Coriolanusta toisiinsa.
- Entä millainen ihminen Lucy Gray Baird on? Miten hän eroaa aiempien Nälkäpeli-elokuvien sankarittaresta, Katniss Everdeenista? Onko Lucyssa samalla tavalla ihailtavia piirteitä?
- Panemin maailmassa järjestystä ylläpidetään väkivallalla. Kapinahengen tukahduttamisen sijaan tämä usein vain voimistaa vastarintaa. Pohtikaa valtioiden erilaista vallankäyttöä. Löytyykö meidän maailmastamme yhtäläisyyksiä Panemin maailmaan?
- Nälkäpeli-elokuvat kannustavat muun muassa pohtimaan tosi-tv:n rakenteita. Ovatko elokuvat saaneet sinut suhtautumaan tosi-tv-formaattiin eri tavoin?
- Oletko lukenut Suzanne Collinsin alkuperäisen romaanin? Miten elokuva eroaa kirjasta? Millaisia yhtäläisyyksiä niissä on? Entä miten Balladi laululinnuista ja käärmeistä eroaa muista Nälkäpeli-elokuvista?
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
Katsojien kommentit elokuvasta Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
Tosi hyvä!!
Arvioijan ikä: 14
Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13
© Koulukino 2024